Колко струва един уеб сайт?

Може би един от най-често задаваните въпроси, които получаваме е "Колко струва изработката на един уеб сайт". Много е трудно да се обясни, че цената не е твърда и че тя зависи от един куп фактори.

Най-важното, което клиента трябва да знае е, че за да получи точна оферта той трябва да подготви достатъчно ясно и изчерпателно задание. По този начин Вие не само ще си избистрите мислите около нуждите на Вашият уеб сайт, но и ще можете доста по-точно да ни представите вижданията и очакванията си.

Понеже Вие не правите сайтове всеки ден е нормално да изпитвате известни затруднения, но можете по всяко време да се свържете с нас и да получите нужната помощ или съвет.

Самата калкулация на цена се прави върху това колко време ще отнеме самата изработка на уеб сайта. Информацията подадена от Вас, с точно описани функционалности и изисквания по структурата.


Нека разгледаме главните ценообразуващи елементи от един уеб сайт:

Дизайн - тук като цяло имате два варианта, или да изберете готово предложение от хилядите предложения в интернет или да се изработи такъв специално за Вас.

- готов дизайн - определено по-ниско бюджетния вариант. Готовите предложения имат както положителни така и отрицателни страни. Предимството им е, че са значително по евтини, отговарят на редица изисквания и са много добре помислени от авторите си, за да могат да задоволят нуждите на доста по-голяма група от хора. Разглеждайки такива предложения може да видите куп неща, които Ви биха влезли в употреба, но те лесно могат да бъдат премахнати(скрити), по-важно е да притежава това което Ви трябва. Не малък негатив е че този дизайн е свободно достъпен в мрежата и има не малка възможност стотици други хора да притежават уеб сайтове с тази визия.
- уникален дизайн - този вариант е определено по-добрият, но и по-скъпият. Визията която ще има Вашият уеб сайт е специално замислена и проектирана за Вас и Вашите нужди. Разбира се, това ще повиши цената на уеб сайта значително, но може да Ви гарантира, че втори сайт с тази визия няма да има и че ще отгаваря на 100% на Вашите представи.

Тип сайт - и тук като цяло определнията са две: статичен и динамичен.

- статичен - статичният сайт не дава възможност сами да редактирате съдържанието му. Изработката на такъв тип сайт е уместен, когато сайта няма нужда от ежедневни промени (писане на новини или всякакъв друг тип промяна на информацията).
- динамичен - този тип сайт разполага със система за управление на съдържанието (CMS). Чрез тази система Вие получавате възможността да променяте съдържанието на уеб сайта си, чрез контролен панел, който е защитен с потребител и парола. Друг ценообразуващ фактор е дали тази система ще е готова или писана специално за Вас.

Изображения - този фактор никога не бива да се пренебрегва. Обработката на едно изображение може да е както доста лесна така и доста трудоемка. Ако имате готови изображения и отпадне нуждата от заснемането или изработването на нови такива, то това би ни олеснило значително и следователно понижило цената на уеб сайта.

Функционалност - ако сайтът Ви е чисто информативен и не се нуждае от по-сложни функционалности, то този фактор няма да оскъпи уеб сайта. При нужда от по специфични нужди се разглеждат възможните решения, които разбира се малко или много ще отежнят крайната цена.

Обем информация - ако уеб сайта, който желаете да създадете е тип "визитна картичка" с информация за Вас или Вашият бизнес и няколко изображения, то и този фактор не би оскъпил допълнително уеб сайта. Но ако уеб сайта да речем е по-голям, онлайн магазин или портал за новини и се изиска от нас да бъде налято подадено съдържание, това би изискало повече отделено време и съответно това би повишило крайната цена.

Срок за изпълнение - за изработката на един стандартен уеб сайт са нужни около 20 календарни дни. Според сложността на Вашият проект се определя и договаря точно време за неговата изработка. Стандартното ни предложение не влияе върху цената, но ако Ви трябва много спешно и бихте искали да скъсите времето, то това определено би ефектирало върху крайната цена.

Вече сами може да разбререте, че цената за един уеб сайт няма как да е твърда(точна), а при всеки един тя се формира на базата на много фактори. Сами може да си представите колкото различни хора има и колко различни виждания и желания имат те. Също така разбирате и защо ако сайт-а Х струва ХХ лева, то това определено не означава, че желаният от Вас сайт Y ще е пак толкова.

От изключителна важност е да формулирате своите желания точно, ясно и подробно. По-този начин можем адекватно да предвидим необходимите часове работа вложени във Вашият проект, за да изчислим точна цена.